Hilight Architects

preload

BLOG & NEWS

OUR MISSION IS TO HARNESS OUR CREATIVITY INTO A VIABLE SOLUTION.
CREATED WITH COMFORT IN MIND

Co roku, w kwietniu, w Mediolanie odbywają się największe targi mebli, designu i wyposażenia wnętrz. Jest to przedsięwzięcie, które ma charakter profesjonalny i jest ogromnym wydarzeniem dla wszystkich związanych z branżą profesjonalistów. Rozległe przestrzenie i kosmiczna wprost ilość standów, stworzonych przez najbardziej topowych wystawców sprawiają, że dla odwiedzających są to bardzo intensywne i inspirujące dni, z których można wyciągnąć bardzo wiele.

Nie mogło tam zabraknąć naszej ekipy, która ochoczo przemierzała długie dystanse, mierząc się z gigantycznym tłumem odwiedzających, a wszystko po to, aby jak najbardziej zagłębić się w atmosferę mediolańskich targów. Mnogość form, kolorów, faktur i modeli była wręcz zaskakująca, ale spośród tej obfitości staraliśmy się wyłonić najważniejsze trendy, które zrobiły na nas największe wrażenie. Ale od początku… 

Zacznijmy od kuchni. Tutaj dzieje się naprawdę wiele. Sporo nowych rozwiązań i trendów technologicznych, które ułatwiają życie. Po pierwsze: zabudowa. Chowamy wszystko co się da, lub tylko jakiś fragment kuchni lub sprzętu. W końcu ucieszą się zwolennicy zamkniętych kuchni, którzy obawiali się bałaganu i kuchennego rozgardiaszu w otwartej dziennej przestrzeni.

Bardzo nas zaciekawił także nowy trend związany z szerokością blatu roboczego. Do tej pory w standardzie powierzchnia ta miała 60 cm szerokości, które miało służyć jako miejsce do pracy lub też przechowywania dodatkowych sprzętów. W nowoczesnych kuchniach ta przestrzeń została powiększona o około 20-30 cm, i częściowo zabudowana, dzięki czemu powstał obszar techniczny. Bardzo fajne rozwiązanie, które z pewnością niedługo się upowszechni.

W opozycji do tego trendu stoją otwarte półki, które z kolei eksponują wszystko co się da: akcesoria kuchenne, garnki, dekoracje, nadając w ten sposób lekkości i przejrzystości. Dodatkowo, mocny akcent stanowi oświetlenie, mające na celu uchwycenie ich niepowtarzalnego charakteru. Uwaga! To trend dla tych, którzy regularnie pamiętają o prządkach.

Z nowinek technologicznych, warto wspomnieć o schowanych okapach, które są wbudowane w płytę grzewczą. Wprawdzie trend króluje już od kilku sezonów, jednak w tym roku tendencja rozprzestrzeniała się jeszcze bardziej.

Nie dało się przejść obojętnie także obok żywej zieleni, która zdominowała niektóre stoiska. Zielone dekoracje w formie ziół czy roślin żywych stanowiły niekiedy najważniejszy punkt całej wystawy. Odpowiednio wyeksponowane, na specjalnych półkach lub we wnękach, oświetlone, prezentowały się zjawiskowo. Nie da się ukryć, że każdy kucharz doceni taką funkcjonalną dekorację!

Podsumowując nasze wrażenia, możemy powiedzieć, że Mediolan dobitnie pokazał to, co architekci mówią od wielu, wielu lat: Każde wnętrze musi być zarówno piękne, jak i funkcjonalne, ponieważ służy ono przede wszystkim swoim mieszkańcom, a nie odwrotnie. Komfort i funkcja zawsze powinna być postawiona na pierwszym miejscu, a wiele aspektów wymaga przemyślenia, aby zapewnić użytkownikom maksymalne bezpieczeństwo i wygodę korzystania.